Bokomtale i Fibromyalgibladet 3/2015

"PASIENTSKADEN" En spenningsroman om vanedannende medikamenter

av Tore Bakken

Anmeldt av Grete Alvildesdatter Haugland

Hovedpersonen i boken er Kristen Hansen, en suksessfull forretningsmann som etter et samlivsbrudd og morens død etablerer seg i Oslo for å begynne på et nytt liv. Disse to krisene viser seg imidlertid å bli vanskelig å takle. Han henvender seg derfor til sin lege som gjør alt han kan for å hjelpe – via reseptblokken. Og det er nettopp det boken handler om – medisinering av livskriser.

Forfatteren sier det slik i forordet:

«Beroligende medisiner og sovemedisiner, de såkalte benzodiazepiner er viet omfattende plass i boken. Disse medikamentene kan ha en god effekt når de brukes kortvarig i samsvar med pakningsvedlegget, mens langtidsbruk kan forsterke søvnproblemer og angst. Virkningen kan bli det stikk motsatte av det pasienten ønsker å oppnå. I tillegg til bivirkningene, kan pasienten ha pådratt seg et avhengighetsproblem som det er vanskelig å komme ut av.»  

Tilbake til bokens hovedperson og hans utfordringer, for de er det mange av. Han savner den geografiske avstanden til barna sine og ekskona, han sørger over moren og arbeidssituasjonen blir mer og mer krevende. Han blir til og med forfremmet og får med det økende press på seg mens legen skriver ut stadig større doser angstdempende og søvnfremkallende midler. Etter et par feilskjær på arbeidsplassen blir fortvilelse, avmakt og til tider redsel over egne reaksjoner svært tilstedeværende i Kristens liv. Dette døyves derfor med enda mer beroligende midler og han kommer etter noen år opp i svært høye dagsdoser. Enda en følelse trenger seg frem, nemlig selvforakten over å takle livet sitt så dårlig. I tillegg innser han at pillene nesten ikke virker lenger.

En dag kommer ekskona og de to barna på besøk. På denne tiden er han sykmeldt og har hatt liten kontakt med andre mennesker. Hans tidligere kone reagerer med sjokk da hun får se ham, for hvor ble det av den høyreiste kjekke mannen som hun en gang giftet seg med? Foran henne står en skjelvende, kvapsete fyr, utsatt for betydelig vektøkning og med svømmende øyne.

Etter en nattlig samtale de tidligere ektefolkene imellom innser Kristen at han har et avhengighetsproblem. Kanskje han bør legges inn til avvenning? Samtaler i nattens mørke får gjerne en annen farge i dagslys. Her trengs ikke behandling, for det er jo bare å bruke viljestyrke og slutte på egen hånd! Kristen følger ikke rådet om å trappe ned (seponere) langsomt. Det som videre skjer skal ikke røpes her – det overlates til leseren å finne ut av det.

I kjølvannet av denne romanen er det viktig å spørre seg om det ikke finnes andre behandlingsformer enn medikamenter ved livskriser og endringer i livet. Ja, de finnes så absolutt.  I de fleste kommunene står psykiatriske sykepleiere til disposisjon for samtale. I regi av kommunene og NAV finnes det KID-kurs (kurs i depresjonsmestring). Dessuten står mange psykologer/psykiatrikere klare til å hjelpe og disse kan benytte seg av forskjellige medikamentfrie behandlingsformer og tilnærminger til pasienten. I tillegg finnes nettsiden www.medisinmotpiller.no med mye relevant informasjon.

Boken er skrevet med innsikt, og gir et svært tydelig bilde av hvilke utfordringer en står overfor ved medisinering med psykofarmaka. Boken anbefales fordi dette er et viktig og aktuelt tema som bør få oss lesere til å tenke nøye gjennom hvordan traumatiske opplevelser kan behandles uten at man pådrar seg et tilleggsproblem som kan være både skambelagt og komplekst.

Pasientskaden er en bok til lærdom og nytte – både for en selv og for andre som en ser er i en vanskelig situasjon.

Boken bestilles direkte hos forfatteren på e-post  tore.bakken@online.no

Pris:  http://www.pasientskaden.com/418140016

Mer info om boken og forfatteren:  www.pasientskaden.com

 

 Tønsberg 16. juni 2015

 Slutt.