Bokanmeldelse

av forfatter Oddvar Schjølberg 

En bok som vil skape debatt!

Den er rystende – kort og godt rystende – Tore Bakkens siste roman. Med tittelen” Pasientskaden” griper han tak i leseren, og presenterer en side av vårt hverdagsliv som mange kanskje ikke tenker så mye over, nemlig dette med de vanedannende medikamentene vi omgir oss med. Og spørsmålet er: Kan man skrive en roman om et slikt medisinsk tema, og klare å holde på leserens interesse?

Ja, det går an – Tore Bakken har en unik kunnskap om de medisiner vi omgir oss med i vår stressede hverdag, samtidig som han er en forfatter som har et rikt og levende språk. Og han vet å utnytte begge disse elementene i boka, som handler om den fremadstormende selgeren Kristen Hansen.
Hansen er den perfekte salgsrepresentant og medarbeider, og enhver sjefs drøm. En som haler de store kontraktene i land, og bygger opp et solid salgsnettverk, med andre selgere under seg.

Men han tar bare ikke hensyn til kroppens signaler. Etter en stund blir hverdagen tung og vanskelig, uten kunstige stimuli fra den reseptglade fastlegen. Den daglige pilledosen økes uten restriksjoner, men nattesøvnen glimrer fortsatt med sitt fravær. Når Kristen da gjør opp status, gjør han også den sjokkerende oppdagelsen at han har satt til livs rundt 9.500 tabletter i løpet av fem hektiske år. Hans fastlege har ordinert ham 13½ tablett daglig, eller sagt på en annen måte – skjenket ham en medisinsk cocktail bestående av bl.a. Sobril, lykkepiller av ulike slag, beroligende piller, smertestillende piller, allergimedisin osv.
Men det ikke Kristen vet er at fire av de mest vanlige medikamentene inneholder narkotiske stoffer, som alle skaper avhengighet.

Dette må ende galt – og det gjør det. Men det er kanskje da problemene begynner, når den godeste Kristen skal ut av medisinenes grep. Da kommer det til harde konfrontasjoner med lege, sykehus og behandlingssenter. Er han ikke lenger herre i sitt eget liv?
Det var både billig og enkelt å komme inn i problemene, for inngangsbilletten var bekostet av fellesskapet. Han hadde bare betalt for timene hos legen, og egenandelene for medisinene. Utgangsbilletten måtte han bekoste selv.

Jeg skal ikke gå nærmere inn på den spennende handlingen, men kan i stedet si at Bakken klarer å holde leseren engasjert gjennom hele boka.
Bokas etterord er også verd å merke seg, for her finnes en masse nyttig informasjon for de som ønsker å vite mer om dette problemet som griper mer og mer inn i vårt hverdagsliv.

Pasientskaden av Tore Bakken (ISBN 978-82-303-2924-5) er et kraftig varsko om å ta seg i akt.

Spania, 6. juni 2015

Oddvar Schjølberg www.oddvaroggerd.com