Denne artikkelen sto på trykk i Hamar Arbeiderblad 23. april 2007 (side 11)

Tore Bakken var pilleavhengig i ti år. Lørdag fortalte han 60 leger om vegen ut av pillehelvetet.

Av ELI J. HAUGEN

HAMAR: Fredag og lørdag ble landets første kurs i legemiddelavhengighet arrangert på Hamar. Deltakere var rundt 60 leger og psykiatere for det meste fra Hedmark og Oppland, men også landet for øvrig. Arrangør var Hedmark legeforening i samarbeid med prosjektet "Medisin mot piller".

Stresset og utbrent

Formålet med kurset var å øke kunnskapen hos leger om legemiddelavhengighet, og fagfolk fra Norge, Sverige og Danmark holdt foredrag.

Det gjorde også Tore Bakken, ut fra sin erfaring med å ha brukt smertestillende, sovetabletter og angstdempende medisin i ti år. Bakken er en av de 240 som har vært i kontakt med "Medisin mot piller". Lørdag fortalte han sin historie. For Bakken, som hadde en ledende stilling i et større selskap, begynte problemene med stress og utbrenthet i jobben, samtidig som han fikk en alvorlig lungesykdom.

Hadde søvnproblem

Bakken oppsøkte legen for å få hjelp mot søvnproblemer, og fikk forskrevet et B-preparat. Han fikk ingen informasjon om at det skulle være noen bivirkninger eller at tablettene skulle være avhengighetsskapende.

- Jeg fikk beskjed om at det ikke skulle være noen fare. Jeg brukte tablettene i mange år, og de hjalp meg til å takle livet, forteller Bakken.

Men etter hvert forandret han seg. I ettertid ser han at han ble dårligere til å takle problemene sine. Etter hvert fikk han også smertestillende og antidepressiva i tillegg. Han ønsket å slutte, men fikk beskjed fra NAV om at han måtte følge legens forskrivning for å få utbetalt sykepenger.

Ble ufør

Etter hvert ble han uføretrygdet, og tror at pillene var like mye årsak til det som det andre.

I forbindelse med en flytting tok pillene slutt, og han fikk en forferdelig abstinens. Han var så dårlig at han ble lagt inn på sykehus. Der fikk han nye vanedannende medisiner og ble "frisk". Til slutt ble en avrusningsperiode på et sykehus vegen ut av pilleavhengigheten.

Bakkens dyrekjøpte lærdom er at kriser og problemer ikke kan løses med piller, men med ens egne iboende ressurser og nettverket rundt.

- Kan legene for lite om dette?

- Kompetansen er skremmende lav. De vet ikke hvor sterke tablettene er og at de "skrur av" deler av hjernen, sier Bakken.

I dag regner han seg som helt frisk mentalt etter pilleavhengigheten, men sliter fortsatt med fysiske ettervirkninger. I dag er livet godt.

- Jeg har aldri hatt det bedre, sier Bakken

VAR AVHENGIG: Tore Bakken, tidligere pilleavhengig deltok på konferansen om medikamentavhengighet, den første av sitt slag i Norge. FOTO: ELI J. HAUGEN